Ács város honlapja

Hírek


2009.02.06.
2009. évi Rendezvények /Tervezet/

ÁCS VÁROS RENDEZVÉNYNAPTÁRA  /TERVEZET/  2009.

Letölthető itt:

Kapcsolódó letöltheto dokumentum


2009. január 15.
Tisztelt kutyatulajdonosok!

   Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, valamint az állatvédelmi hatóság kijelöléséről szóló 334/2006. (XII. 23.) Korm. r. 1.§ (4) bekezdésében foglalt kijelölés alapján, mint elsőfokú állatvédelmi hatóság az alábbi – szakértő által megfogalmazott – közleményt teszem közzé:

Tisztelt kutyatulajdonosok!

A téli hidegben mi, emberek is könnyen átfagyunk, nem is beszélve a vékonyabb csontozattal és izomzattal rendelkező állatainkról.

A tartós hidegben, nedves és szeles időben az állati szervezet hőszabályozása meleg búvóhely nélkül gyorsan felborul. Ilyenkor az állatok testének belső hőmérséklete lecsökken, ami az életjelenségek csökkenéséhez, elhanyagolt esetben azok megszűnéséhez, különböző fokú fagyási sérülésekhez, majd a kutya fájdalmakkal teli pusztulásához vezethet. Elsősorban tehát a szabadban tartott kutyák vannak veszélyben, közülük is azok, akik ki vannak kötve!

Ezen felül a kistermetű kutyáknál még nagyobb a kihűlés veszélye, a rövidszőrűek szőrtakarójának hőszigetelő képessége pedig minimális. Vacogtak már kimerültségig, vagy érezték már elviselhetetlennek a hideget? Akkor már belekóstoltak abba, amit a kint tartott kutyáknak folyamatosan, napokon, heteken keresztül viselnie kell… ha tud. Semmi másra nem kell gondolniuk ahhoz, hogy segítsenek saját állatukon.

A kutya először vacogni kezd. Vacogással a szervezet hőt próbál termelni. A mozgatás azonban csak ideig-óráig képes biztosítani a kellő testmeleget, majd a végtagok és a kiálló testrészek a végeiktől kiindulva fagyásnak indulnak. A kutya a vacogásban egyszer csak kimerül, azután nem marad ereje mozogni és kihűl.

Amit tehetünk, ami időnkből csupán néhány percet, energiánkból észrevehetetlen mennyiséget igényel: Biztosítsunk száraz, meleg kuckót fázó kutyánknak. Aki megteheti, engedje be éjszakára garázsába, előszobájába, egy sufniba vagy hasonló védett helyre az állatot. Egy szigetelt kutyaól, bejáratán szélvédővel tökéletes megoldás lenne. Ha azonban csak sima kutyaház, legrosszabb esetben vashordó áll a rendelkezésünkre, a legegyszerűbb azokra kívülről! régi rossz takarót, pokrócot, kabátot vagy más szövetet, rongyot borítani, leszögelni vagy pár téglával a földhöz rögzíteni, hogy a szél el ne vigye. Még a gallyakkal való alapos beborítás is javít a helyzeten. Belülre tehetünk szalmát vagy rongyokat, amit nedves időben időnként cseréljünk vagy szárítsunk ki. Fontos, hogy a bejárathoz erősítsünk valamilyen szélfogó anyagot, ami teljesen befedi azt. A kutya csak így tudja felmelegíteni a kuckót. Tehát max. fél óra alatt megszüntethetjük a kutya szenvedését, aki azonnal hálás lesz érte, akkor is, ha addig hozzá sem szóltunk.

Amire még figyeljünk:

A víz ilyen hidegben gyorsan befagy. Ne hagyjuk kiszáradni a kutyát! Legalább egyszer egy nap jusson langyos vízhez. Ezenkívül használjunk só helyett homokot azokban az udvarokban ahol kutya mászkál, mert a só szétmarja és mélyen átsebesíti a tappancsát. Télen ahol jut, ott adjunk egy kicsivel több táplálékot a fázó kutyáknak.

Ha tudunk olyan kutyáról a környezetünkben, akiről a gazdája nem tud gondoskodni, de nekünk van fölösleges meleg rongyunk és szabad fél óránk, hát SEGÍTSÜNK!

Dr. Malomsoki ISTVÁN

Jegyző    2009. január 22.
Markovics Ágota festőművész kiállítása

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját

- a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett –

Markovics Ágota

festőművész

kiállítására.

Ideje:

2009. január 22. 17 óra

Helye:

Bartók Béla Művelődési Ház- Sméja Galéria

(Ács, Zichy park 1.)2008.12.17.
ÚJÉVI KONCERT