Kiválasztott hír:


Tájékoztatás

A családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből megvalósuló tetőtérbeépítésekre vonatkozó kedvezmények bevezetéséhez kapcsolódóan a Kormány 345/2022.(IX.09.) sz. rendeletével új hatáskört és feladatkört adott a települési jegyzőknek a lakások rendeltetési egységeinek számáról történő hatósági bizonyítvány kiállítására irányulóan.

A hatósági bizonyítvány kiállításának indoka:

Az egyetemes szolgáltatási árszabás igénybevételéhez az ingatlan lakás rendeltetési egységek számának igazolása

A hatósági bizonyítvány kiállításának feltétele, hogy:

1. a kérelmezett ingatlan társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősül,

2. a kérelmezett ingatlanban 2-4 lakás található.

Ügyintézési határidő: 8 nap

A jegyző által kiállított hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztó/kérelmező nyújtja be az egyetemes szolgáltató részére.

Lakossági fogyasztó: „az a felhasználó, aki saját háztartása – egy felhasználási helyet képező egy vagy több lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, továbbá lakossági célra használt garázs – fogyasztása céljára vásárolt földgázt földgáz vételezésére megkötött szerződés alapján, és az így vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet. Ha a lakóépületben a műszakilag megosztott, önáll lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljából szolgáló helyiségek számát, a lakóépületet, mint felhasználót a közös fogyasztás vonatkozásában úgy kell tekinteni, hogy saját háztartás céljára vételez, és a vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.”

Amennyiben az egyetemes szolgáltató azt észleli, hogy az ingatlan rendeltetési egységeinek száma nem egyezik meg a hatósági bizonyítványban foglaltakkal, ezt hatósági ellenőrzés lefolytatás érdekében az eljáró hatóság felé jelzi.

Amennyiben a hatósági bizonyítványban foglaltnál kisebb számú, ténylegesen kialakult lakás rendeltetési egység található az ingatlanon belül, az egyetemes szolgáltató megállapítja, hogy a felhasználó jogosulatlanul vette igénybe a kedvezményes többletmennyiséget, akkor a jogosulatlanul igénybe vett kedvezménnyel elszámolt földgáz mennyiséget versenypiaci költségeket tükröző ár másfélszeresének megfelelő egységáron számolja fel a felhasználónak.

A hatósági bizonyítvány kiállításával kapcsolatosan további információt a hivatal munkatársa, Paksiné Szabó Tünde tud nyújtani.

Telefon: 34/595-147

Személyes ügyfélfogadás keretében: hétfő : 13-16 óráig

szerda: 08-16 óráig

péntek: 08-12 óráig