Kiválasztott hír:


Az önkormányzat az elmúlt évben is igyekezett kihasználni a pályázati lehetőségeket a város és intézményeinek fejlesztésére. Ennek érdekében a következő fejlesztéseket valósította meg:

1. A Belügyminisztérium kötelező önkormányzati feladatellátást biztosító intézmények fejlesztése, felújítása keretében mintegy 22 millió 838 ezer forint összegű támogatással az óvoda fűtéskorszerűsítése és nyílászárócseréje valósult meg 2022-ben a nyári szünet idején. 3 db gázkazán került beépítésre, valamint a kazánházi gépészet és a fűtés csővezetékének cseréje, javítása történt meg. A fűtés korszerűsítéséhez szervesen kapcsolódik a nyílászárócsere, az eredetileg beépített fa ajtók és ablakok helyett műanyag ablakok, illetve műanyag és alumínium ajtók kerültek beépítésre. A belső felújítások közül a folyosók burkolatának cseréje készült még el a pályázat keretében. A kivitelezés teljes költsége 43,994,591 Ft ebből támogatás 22,838,238 Ft, saját erő 21,156,353 Ft.
2. 2021. évben külterületi út felújítására adtunk be sikeres pályázatot, az Ernőmajori út vonatkozásában. A projekt célja az Ernőmajori szilárd burkolattal rendelkező bekötőút útburkolatának és alépítményének felújítása, napelemes jelzőtáblák telepítése. A kivitelezést közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a Széles Út Kft végezte. A meglévő 4,00 m szélességet megtartva a burkolat megerősítése után aszfalt terítésével került megerősítésre az útburkolat. A felújított szakasz hossza kb. 5,1 km. A kivitelezés szerződés szerint, szeptember 30-ig megvalósult. A beruházás teljes költsége 282 millió forint, melyből 14 millió forint az önrész, a fennmaradó 268 millió forint támogatás.
3. Az 1912/2021. (XII.15.) Korm. határozatban döntöttek az „Esterházy-Liechtenstein-Zichy kastély tetőszerkezetének felújításához kapcsolódó támogatásról, melynek összege 115,326,245,- Ft. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatásra került, a nyertes ajánlattevő a BR Rönkvilág Kft. A kivitelezés összege bruttó 137,889,150,- Ft, így az önkormányzat 22,562,905,- forint önerőt biztosított a felújításhoz. Az építés során faanyagvédelmi szakember véleményezése alapján cserélésre került a tető faanyaga a szükséges mértékben. A pala tetőhéjazat lebontásra és mint veszélyes hulladék elszállításra került, helyére betoncserepet helyeztek fel. A nem használt kémények szintén elbontásra kerültek. Megújult az ereszcsatorna, valamint villámvédelmi rendszer is kiépítésre került. Kivitelezés időszaka 2022. februárban indult, mely június 28-án fejeződött be.
4. A Zöldváros projekt 2021. évben megvalósult. A műszaki átadás-átvétel 2021. november 16-án lezárult. Ezt követően a szükséges engedélyeztetési eljárások zajlottak 2022. év elején. Az engedélyek birtokában tavasszal megnyitott a Városi piac, mely folyamatosan üzemel.
5. Az önkormányzat pályázati forrásokon felül önerőből valósította meg a
- Bagolyvár belső vakolási munkája 5 millió 491 ezer forint,
- a Polgármesteri Hivatal épületéhez akadálymentes feljáró készült a Gombos Kft támogatásával.
- az Óvodában a Kinizsi Pál utcai telephelyen napvitorla került kihelyezésre, értéke 892 ezer Ft, ágytároló szekrényeket vásároltunk 1 millió 115 ezer Ft értékben, az udvaron 2 millió 422 ezer Ft értékben térkövezés történt, illetve redőnyök, szúnyoghálók kerültek beszerzésre 585 ezer Ft értékben,
- a központi Óvodában a WIFI hálózat kiépítése történt meg (532.677Ft),
- A Szociális Központban felújításra került a villamos hálózat és az informatikai hálózat kiépítésre került, értéke 2 millió 621 ezer Ft,
- a térfigyelő kamera rendszer bővítése 928 ezer Ft,
- a városgazdálkodáshoz beszerzésre került 2 db fűnyíró, 1 db fűkasza értékük 556 ezer Ft, valamint egy Fliegl 3 tárcsás ágvágó 4 millió 590 ezer Ft összegben
A felsorolás nem teljes, hiszen több kisebb értékű, de az intézmények és az önkormányzat zavartalan működését, kisebb fejlesztését biztosító beszerzés történt az év során.
2022-ben benyújtott pályázatok
1. ÁcsVárosÖnkormányzataaTOP_Plusz-1.2.1-21számonmegjelentpályázati kiírásbanrészletezettfeltételeknekmegfelelt,ígypályázatot nyújtbeatelepülésenmeglévővízgazdálkodásiproblémák kezelésére. A projektbe előzetes felmérés szerint a településen 5 helyszínt érintene: A Komáromi utcát, az Ady E. utcát, az árpád utca első részét, a Dózsa Gy. utcát a Községi utcavonaláig, valamint a Fő útmenténtalálhatótűzoltó-szertárelőttilefolyástalanterületet. A pályázat pozitív elbírálásban részesült, a támogatás összege 300,000,000,- Ft. A kivitelezés várhatóan 2023. évben történik.
2. TOP_Plusz-3.3.1-21 kódszámú, a Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése című pályázati felhívásra benyújtott támogatási kérelmünk 214,999,994,- Ft támogatási összeget nyert, mely 100%-os támogatási intenzitású. A homlokzati falfelületekre, lábazatra a hatályos energetikai előírásoknak megfelelő hőszigetelés készítése, az elavult, meglévő homlokzati nyílászárók cseréje, teljes tetőhéjazat cseréje a bádogos szerkezetekkel együtt, a szigeteletlen padlástér födémére hőszigetelés készítése, épület körüli járdaburkolat és gazdasági udvar burkolat készítése, napelemes rendszer telepítése, belső burkolat cseréje, belső nyílászáró cseréje valósulna meg várhatóan a következő évben.
3. Leader Közösségi célú fejlesztések VP6-19.2.1.-8-7-21 projekt keretében pályázatot nyújtottunk be 1 db nagy teljesítményű fűnyíró traktor beszerzésére, 7 millió Ft összegben, melyhez nem szükséges önrész biztosítása. A pályázat elbírálása folyamatban van.